Färgvariationer

FIFe Easy Mind System-EMS

EMS-systemet infördes 1992 och används för att identifiera kattraser och färger med koder. Koden för en viss färg, mönster eller annan egenskap är alltid densamma, oavsett ras.

Neva Masquerade är en colourpoint-färgad katt. Det innebär att att kroppen är ljus och de kallare delarna på kroppen är maskade, dvs mörkare på ansikte, öron, tassar och svans. Masken kan antingen vara agouti eller solid. Colourpoint-katter har alltid blå ögon. EMS-koden för Neva Masquerade är NEM. I utländska stamtavlor står koden 33 med som betyder colourpoint. Neva Masquerade och Sibirisk katt är samma ras utomlands. Koden 33 togs bort i Sverige när Neva Masquerade blev en egen ras.

Färger som är tillåtna på Neva Masquerade:

a-blå

d-röd

e-creme

f-brunsköldpadda

g-blåsköldpadda

n-brun

s-silver

y-golden

Solid -betyder att katten saknar mönster i sin maskning. De har därför ingen siffra för mönster i stamtavlan.

Agouti/21 -betyder att katten är mönstrad. Agouti är ett samlingsnamn för tabby, tigre´och spotted. De flesta Nevor är tabby, men man anger inte det då det är svårt att se på colourpoint-katter. Man använder sig i stället av koden 21 i stamtavlan som innefattar alla mönster.

Utan vitt och med vitt

Alla färgvariationer kan vara med vitt eller utan vitt, dvs. de kan ha vitt på ex tassar eller i ansiktet. De är indelade var för sig på utställning Grupp 1, utan vitt och Grupp 2 med vitt. Det finns koder för vitt med. De här är Nevornas koder:

01 Van (mer än 75 % vitt)

02 Harlekin (50-75 % vitt)

03 Bicolour (25-50 % vitt)

09 vitt (Ej angiven mängd vitt, mindre än 25 % )

Silver och golden- lite kortfattat

Man kan tyvärr inte gentesta för silver och golden som man kan med andra färger, vilket är synd då dessa är lite svåra att ha att göra med på colourpoint-katter.

Silver-är en gen som heter Inhibitorgenen (I) och nedärvs dominant. I-genen orsakar att "svagt" pigment inte bildas-det inhiberas. På solida katter gör anlaget att pigmentet på hårstrået längst in mot kroppen inte bildas (inhiberar). Hårstråets bas/rot blir då vitt närmast kroppen och pigmentet visas endast på resterande del av hårstrået. Färgen kallas smoke. När det gäller agouti så påverkar denna gen de ljusare banden på agoutihåren. Detta medför att hårstrået får en färgad spets, ett vitt band, ett färgat band till och sedan vitt in mot kroppen.

Golden- är ett slags agoutianlag. Genen som påverkar agoutihårstrån kallas Vidbands anlag (Wide band). Denna gen är inte helt klarlagd. Det finns flera teorier om att det är flera gener som samverkar för hur stor del av bandet på hårstrået som suddas ut. Detta anlag gör att hårstrået endast får pigmentering i hårstråets topp (tipping). Den ökar bredden på det ljusa bandet och suddar därmed ut en del av mönstret. Hur mycket den ljusa bandbredden på hårstrået ökar varierar beroende på vilka anlag katten ärvt av sina föräldrar.