Rasbeskrivning

Historia och ursprung

Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter - alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien. Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

För att göra ett långt hopp - fram till 1980-talet - då ryska kattklubbar uppmärksammade den sibiriska katten. När gränser öppnades västerut började även Europa och resten av världen att uppmärksamma rasen sibirisk katt (och syskonrasen Neva Masquerade).

Neva Masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar".

Neva Masquerade är en "maskad" Sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.

Neva betyder även snö på latin.

Päls

Pälsen är mycket tät - relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån. En Neva Masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket.

Storlek och utseende

Neva Masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals. Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop - i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar. Som de flesta större kattraser utvecklas Neva Masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Godkänd som ras...

Neva Masquerade godkändes 2009 som ras i FIFe men redan 2008 registrerades den första inom SVERAK - då som XLH.

EMS raskod: NEM Engelskt namn: Neva Masquerade
Syskonras: Sibirisk katt


Källa: SVERAK